dinsdag 19 januari 2016

Patroon blokfluithoes!

Op verzoek heb ik het patroon van de blokfluithoes uitgeschreven. Ik heb het zo duidelijk mogelijk geprobeerd, als er onduidelijkheden in zitten of fouten, dan hoor ik dat graag!VOORKANT
Zet 19 lossen op
Toer 1: haak 2 lossen (1e stokje), daarna vanaf de  4e losse van de naald stokjes haken. Dan heb je 19 stokjes.

Toer 2: 19 stokjes (de eerste bestaat steeds uit 3 lossen).

Toer 3: nu begint het bobbeltjes patroon. Haak de witte draad gelijk achter het werk mee: 5 halve stokjes, dan nog een half stokje maar deze haak je niet af, voor de laatste omslag pak je de witte draad, de rode blijft achter het werk hangen. Haak dus met wit het laatste halve stokje af en daarna in de volgende steek een cluster van 4 stokjes (je haakt ze niet af), na het 4e stokje heb je dus 5 lussen op de naald), je pakt de rode draad en haakt ze in 1 keer af. Daarna haak je met rood verder, 4 halve stokjes, haak de witte draad weer mee en trek goed aan. Dan komt het 5e halve stokje met rood, deze haak je weer niet af maar dat doe je met wit. Je haakt in de volgende steek weer een cluster van 4 stokjes, doorhalen met rood en eindigen met 6 halve stokjes. Let op: deze toer wordt dus gehaakt met halve stokjes en de clusters met hele stokjes! Door het aantrekken van de draden ontstaat er een bobbel. 
Meer uitleg nodig? Klik hier.

Toer 4: haak 19 stokjes

Toer 5: het bobbeltjespatroon gaat verder maar verspringt. Haak de witte draad steeds aan de achterkant mee. Haak 3 halve stokjes, de laatste haak je niet af met rood maar met wit. Dan komt er een cluster van 4 niet afgehaakte stokjes, haak weer af met rood. Haak tussen de clustergroepen 5 halve stokjes, de laatste steeds afhaken met wit. Dan de clustergroep, 5 halve stokjes, clustergroep, 3 halve stokjes.

Toer 6: 19 stokjes

Toer 7-32: net als toer 3, 4 en 5. Je eindigt met een toer stokjes.

Toer 33: 19 vasten in een andere kleur.

Toer 34-48 (14 toeren) stokjes.  


ACHTERKANT
Net als de voorkant: zet 19 lossen op

Toer 1 en 2: 19 stokjes

Toer 3-32: omstebeurt een toer halve stokjes, een toer stokjes. Eindig ook weer met toer stokjes.

Toer 33: 19 vasten in een andere kleur.

Toer 34-48: 19 stokjes

De achterkant en voorkant moeten nu even groot zijn. Steek de witte draadjes weg, ga nu bij allebei de delen een rand met vasten om heen haken (bij mij oranje). Daarna kunnen de zijkanten en onderkanten aan elkaar gehaakt worden met vasten. KLEPJE 
Haak 3 lossen, sluit met een hv tot een ring.

Toer 1: haak 6 vasten in de ring. Niet sluiten maar keren!

Toer 2: 2 stokjes in de vasten van de vorige toer, tussen de groepjes van 2 een losse haken. Keren.

Toer 3: 3 lossen, vaste in losse ruimte van vorige toer, 3 lossen en weer vaste enz. Eindig met vaste op 1e stokje. Keren.

Toer 4: in de lossenruimtes haak je 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Keren

Toer 5: 3 lossen, half stokje  in lossenruimte, 4 lossen, hstokje in losse, 4 lossen, hstokje in losse, 5 lossen, hstokje in lruimte, weer 2 keer 4 lossen en hstokje en eindig met 3 lossen en vaste. Keren.

Toer 6: haak in de lossenruimtes als volgt: 3 vasten - 1v, 3 hst, 1v - 1v, 1 hst, 1st, 1hst, 1 v - punt: 1v, 1hst, 1st, 1dubbelst, 1st, 1hst, 1v - 1v, 1hst, 1st, 1hst, 1v - 1v, 3hst, 1v - 3v. Keren.

Toer 7: andere kleur (rood) in elke steek een vaste, in de halve stokjes van toer 5 ook een vaste, dus dieper insteken.

Toer 8: met wit, in elke steek een vaste, in het midden van de boogjes een picot: 3 lossen, hv in 1e los. Ook een vaste in de dieper ingestoken vaste van de vorige toer. 

Het klepje is af en kan aan de achterkant gehaakt of genaaid worden. Ik haakte hem vast door de goede kant van het klepje op de binnenkant van de achterkant te leggen en zo vast te haken. 

Nog een mooie knoop erop en evt. de achterkant versieren (ik borduurde er 'love' op). 

Succes!! En laat me het weten als er vragen zijn! En ik vind het leuk om een foto te zien als deze hoes gemaakt is!