vrijdag 20 februari 2015

Patroon Amerikaanse deken

Wat een leuke reacties kreeg ik op deze deken. Ik heb het patroon uitgewerkt, dus succes voor degenen die hem gaan haken. Ik hoop dat het duidelijk is, als je een vraag hebt of als iets onduidelijk is dan hoor ik het graag!

Afmeting vlag: 75 x 100 cm. Totale deken: 100 x 130 cm.
Gebruikte materiaal: Stylecraft Dk, wit (white) 3x, rood (lipstick) 3x, blauw (midnight) 4x. Op een bol stylecraft zit 100 gram (295 meter).
De vlag:
1. Zet 205 lossen op met rood.
2. Haak 3 keerlossen, haak een stokje in de 1e los (de laatste van de vorige toer). *Sla 2 lossen over, haak 3 stokjes in de volgende los*, herhaal van * tot * tot je nog 3 lossen over hebt. Sla dan nog 2 lossen over en haak 2 stokjes in de laatste los.
3. Keer je werk, haak 3 keerlossen. Dan haak je 3 stokjes tussen de groepjes van de vorige toer. Tot het einde, na het laatste groepje van 3 stokjes haak je nog 1 stokje in de 3e los van de vorige toer.
4. Deze granny stripes blijf je herhalen, tot 8 toeren.
5. Hecht af en hecht wit aan. Haak ook 8 toeren wit.
6. Haak zo in totaal 3 banen rood en 3 banen wit.
7. Bij de 7e baan begint het blauwe vlak. Deze is 2/5 van de breedte van de vlag, in mijn geval is dat dus 40 cm. Haak dus tot 60 cm met rood. Het laatste groepje zijn 2 stokjes, bij het tweede stokje doe je de laatste doorhaal met blauw. Je hebt dan van kleur verwisseld, let er wel op dat de rode draad aan de achterkant hangt, laat deze hangen.
8. Haak in elke stokje een stokje met blauw tot het einde. Keer het werk, haak 3 lossen en haak weer stokjes terug. Bij de kleurwisseling naar rood haak je de laatste doorhaal van het blauwe stokje met rood, laat de blauwe draad nu aan de voorkant zitten en haak1 stokje op de cluster van 2, daarna weer granny stripes verder.
9. Ga zo door met de granny stripes, steeds 8 toeren per kleur. In totaal haak je naast het blauwe vlak 4 rode banen en 3 witte. Let er steeds op dat de draden aan de goede kanten blijven hangen, heengaand aan de achterkant, teruggaand aan de voorkant.
10. Mocht deze manier je niet bevallen kun je er ook voor kiezen om een apart blauw vlak te haken van stokjes en dit later er aan vast te zetten. Dan hoef je geen kleurwisseling te doen maar haak je op dezelfde manier als de rest van de vlag alleen op 40 cm smaller.

Ster: (haak er 50)
1. Haak 4 lossen. Sluit met halve vaste tot een ring.
2. Haak in de ring 10 vasten, sluit met halve vaste in de eerste vaste.
3. Haak 5 lossen. Sla 2 lossen over, haak in de 3e los een vaste, in de 4e los een half stokje, in de 5 los een stokje. Sla een vaste van toer 2 over, in de volgende wel een vaste haken. Herhaal deze toer tot je 5 sterpunten hebt. Sluit met een halve vatse.
4. En dan komt het vervelendste werkje (vond ik ;-)): zet de sterren vast op het blauwe vlak, verdeel over 9 rijen. De eerste rij met 6 sterren, dan 5, dan weer 6 enz. Eindig met een rij met 6 sterren.

Nu de vlag klaar is ga je de rand er omheen haken. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Ik haakte eerst 2 toeren vasten met wit. Daarna allemaal stokjes met blauw. In de hoeken met vasten haakje 1 vaste, 1 losse, 1 vaste. Bij de stokjes haak je in de hoeken 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes.

Eindig de deken met een paar toeren vasten om zo het omkrullen tegen te gaan. Ik slot daarna af met een toer kreeftensteek (klik). Liever een filmpje?