woensdag 3 december 2014

Rand voor brocante sprei

Een aantal maanden geleden postte ik het patroon van deze sprei. Inmiddels kwamen er vragen over een eventuele rand erom heen. Zelf ben ik nog niet zover dat ik een rand kan gaan haken, maar alla, ik heb er wel één ontworpen. Een basisrand waar je zelf nog mee kunt variëren. Met rand ziet hij er zo uit, je kunt hem zo breed maken als je wilt.

Je zorgt er eerst voor dat alle kanten van de sprei recht zijn. Dat betekent dat er aan twee zeiden van de sprei gewerkt wordt met halve bloemen. Deze haakte ik zo: (waarbij het eerste stokje steeds bestaat uit 3 lossen)
Toer 1: 3 lossen, sluiten met halve vaste in de eerste los
Toer 2: In het rondje haak je 1 stokje, 1 losse en dat 6 keer. Sluiten met een halve vaste in het eerste stokje. (de 3 losse dus). Keren.
Toer 3: 3 lossen (dat is dus het eerste stokje), dan steeds 2 lossen en 1 stokje op de losse van de vorige toer. Dit doe je 6 keer, daarna keren.
Toer 4: In elke ruimte haak je 4 stokjes. Je hebt dus 6 x 4 stokjes. Keren
Toer 5: 3 lossen, daarna in het midden van de 4 stokjes van de vorige toer 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Dit doe je ook weer 6 keer, je eindigt met een stokje op het eerste stokje van de vorige toer (de 3e los dus). Keren
Toer 6: 1 losse, 1 vaste tussen het 1e en 2e stokje van het cluster van 4, dan 5 lossen en weer een vaste tussen 3e en 4e stokje van het eerste cluster. In het volgende cluster haak je weer een vaste tussen 1e en 2e stokje, dan 5 lossen en weer een vaste tussen stokje 3 en 4. In totaal weer 6 keer. Keren.
Toer 7: 1 losse. In elke boog haak je vervolgens 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 3 dubbele stokjes, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Dan een vaste in de ruimte tussen de stokjes van toer 5.
Bij deze toer moeten de blaadjes ook vast gehaakt worden zoals de rest van de sprei vastgehaakt is. Zie hiervoor het originele patroon.


De RAND!
Nu de sprei een rechte vorm heeft kan de rand er aan gezet worden.
Toer 1: Hecht aan in de top van een blaadje. Dan haak je tussen de blaadjes van dezelfde bloem 5 lossen, als je overgaat naar een nieuwe bloem haak je 10 lossen. Op de toppen en op de halve bloem haak je vasten, in de halve bloem ongeveer 16 vasten haken. In de hoek haak je 10 lossen.
Toer 2: In de lossen ketting van 5 lossen haak je 5 vasten, bij de 10 lossen haak je 10 vasten. In elke vaste van de halve bloem haak je ook weer vasten. In de hoek haak je 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 2 lossen, 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 half stokje en 1 vaste.
Toer 3: In elke vaste haak je een stokje. In de 2 lossen van de hoek haak je 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje. Deze toer kan je zo vaak herhalen als je wilt, als je hem breder wilt haak je gewoon meer toeren. De hoeken blijf je op de zelfde manier haken. Ik haakte 2 toeren stokjes.
Toer 4: Idem dus als toer 3. Je kunt nu gaan variëren met diverse steken, want de basis is gelegd.
Toer 5: Boogjes haken: in 1 stokje haak je 6 stokjes, dan sla je 2 stokjes over, dan een vaste, weer 2 stokjes overslaan en dan dus weer 6 stokjes in 1 stokje haken. Enzovoort. Probeer zo uit te komen bij de hoeken dat je in de hoek bij de boogjes aan de beurt bent, daar haakte ik 7 stokjes in.

Ik hoop dat het patroon zo duidelijk is, zo niet dan hoor ik het graag! In ieder geval succes!