woensdag 5 februari 2014

Patroon brocante sprei

Er was veel vraag naar het patroon van deze bloem. Ik maak van al deze bloemen een sprei, maar je kunt er natuurlijk van alles mee doen. Een kussen, een sjaal, een tafelloper enz. 

Toer 1: haak 6 losse, sluit met een halve vaste tot een ring.

Toer 2: haak 4 lossen (1e stokje) en daarna nog 11 x een stokje en een losse haken. Dan heb je in totaal 12 stokjes. Eindig met een losse en sluit met een halve vaste in de derde los van het eerste stokje. Ik haakte aan de achterkant meteen het losse uiteinde mee bij de laatste halve vaste. (dat deed ik ook bij toer 3 om hem daarna in toer 4 helemaal mee te haken, scheelt weer een draadje afhechten ;-))

Toer 3: ga met een halve vaste naar de losse van de vorige toer. Haak nu 5 lossen (1e stokje), daarna in elke losseruimte een stokje en tussen de stokjes 2 lossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van het eerste stokje. Haak tegelijkertijd het losse draadje mee, zodat deze mee omhoog gaat.

Toer 4: ga weer met een halve vaste naar de 2 lossen van de vorige toer. Haak 3 lossen (1e stokje) en daarna nog 3 stokjes in dezelfde ruimte. Daarna in elke lossenruimte van de vorige toer 4 stokjes haken. Haak het losse draadje mee totdat deze op is of totdat deze genoeg is weggewerkt, knip het uiteinde af. Eindig met een halve vaste in de 3 losse van het eerste stokje. 

Toer 5: sla de draad om de naald en ga met je naald in het midden van de 4 stokjes van de vorige toer. Dus niet in een stokje, maar echt er tussen. Haak dan 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in die ruimte. Doe dat bij elk groepje van 4 stokjes tot je rond bent. Eindig met een halve vaste in het eerste stokje. 

Toer 6: maak een vaste tussen het 1e en 2e stokje van de vorige toer. Haak 5 lossen en dan een vaste tussen de 3e en 4e stokje. Nu weer een vaste tussen het 1e en 2e stokje van het volgende groepje, 5 lossen en een vaste tussen het 3e en 4e stokje. Ga zo rond en eindig met een halve vaste in de eerste vaste. 

Nu worden de uiteindelijke blaadjes gemaakt. Bij de eerste bloem hoeft er nog niks aan elkaar gezet te worden. Volg het patroon maar laat het samenhaken achterwege. Dat moet bij de rest natuurlijk wel.Toer 7: haak in de lossenboog 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbelstokje, dan steek je de naald in de middelste stokje van de andere bloem, doe dit van voor naar achteren (zie foto). Haak nu een dubbel stokje, (nu zitten ze aan elkaar vast), weer een dubbelstokje, een stokje, een half stokje, een vaste. Daarna een vaste in de ruimte tussen de stokjes van toer 5. Dan begint weer van voren af aan. 
Bij de eerste bloem en bij de bloemblaadjes die niet verbonden worden, moeten dus 3 dubbele stokjes gehaakt worden! De blaadjes zitten ze per 2 aan elkaar, op de foto is dat duidelijk te zien.
Sluit deze toer af met een halve vaste in de 1e vaste. De uiteinde van deze draad moet nog wel weggewerkt worden.

Ik hoop dat het patroon zo duidelijk is. Zijn er vragen, ontdek je een fout, kom je er niet uit, laat het me weten! Succes!