donderdag 15 november 2012

Patroon slofjes

De knoopjes zitten ook op de slofjes!
En hier ook het patroon van de slofjes:
Grijs-witte slof:

- Ik neem de maat van de voetjes en maak dan een ketting van lossen - 4 cm. Deze slofjes moesten 12 cm worden dus ik haakte een ketting van 8 cm.  Elke toer begon ik met 2 lossen i.p.v. een half stokje.
- Toer 1: 1 los overslaan, daarna in elke los een half stokje. In de laatste los 4 halve stokjes haken (dit is de ronding) en weer terug haken. Weer bij de laatste los zorgen voor 4 halve stokjes.
- Toer 2: In elke halve stokje nog een half stokje. Bij de 4 van de ronding in de vorige toer 2 halve stokjes haken. Je hebt dan in de ronding 8 halve stokjes. Terughaken, ook halve stokjes en in de ronding weer 8 halve stokjes haken.
- Toer 3: In elke half stokje nog een half stokje. Goed opletten wat de 8 halve stokjes van de ronding van de vorige toer zijn. Die haak je als volgt: 2 halve stokjes, 1 halve stokjes, 2 halve stokjes, 2 halve stokjes, 2 halve stokjes, 2 halve stokjes, 1 halve stokje, 2 halve stokjes. Terug haken, weer in elke halve stokje een half stokje. De volgende ronding weer hetzelfde doen.
- Toer 4: In elk half stokje een half stokje. Hierna is de zool af.
- Toer 5: In elk half stokje een half stokje. Je moet nu in de achterste lus van het stokje haken. Hierdoor ga je de hoek om.
- Toer 6: In deze toer beginnen de minderingen. Je moet hiervoor het midden van de voorkant markeren. Op het middelste halve stokje haak je een stokje. Aan beide kanten van dit stokje haak je 2 keer 2 halve samen met 1 stokje. Je haakt dus als volgt: op elke halve stokje een halve stokje. Tot 5 steken van het midden. Dan haak je 2 stokjes samen, 2 stokjes samen, 1 stokje, 2 stokjes samen, 2 stokjes samen. Terug weer op elke halve stokje een half stokje. (je haakt dus alleen bij de meerderingen stokjes, op de rest van de toer halve stokjes.)
- Toer 7: Weer uitgaan van het midden. Op het middelste stokje haak je een stokje. Aan beide kanten haak je weer 2 keer 2 stokjes samen. (hetzelfde als toer 6). De toer afmaken met halve stokjes.
- Toer 8: Weer uitgaan van het midden. Nu  haak je in het midden 2 stokjes samen en aan beide kanten ook 2 keer 2 stokjes samen. Je krijgt dan 5 clusters van 2 stokjes samen. De rest van de toer afhaken met halve stokjes
- Toer 9: Op dezelfde manier haken als toer 8
- Toer 10: Uitgaan van het midden en dan 4 keer 2 stokjes samen haken. De rest van de toer weer met halve stokjes.
- Toer 11: Dit is de laatste toer van het voetje. In deze toer haak je halve stokjes en in het midden 1 keer 2 stokjes samen. Afhechten.
- Toer 12: Ongeveer 4/5 steken vanaf het midden hecht je weer aan. Dan haak je een rij lossen die zorgen straks voor de sluiting (overslag). Ik haakte daar 15 lossen. Terug gaan met halve stokjes, helemaal rond tot ongeveer 4/5 steken van het midden aan de andere kant.
- Toer 13: Terughaken, halve stokjes. Aan het eind van deze toer haak je 2 lossen, sla je 2 halve stokjes over en haak je nog 2 halve stokjes. Terughaken: 2 halve stokjes, 2 halve stokjes in de 2 lossen van de vorige toer en verder halve stokjes. Je hebt nu een knoopsgat gehaakt.
- Toer 14: Terughaken allemaal halve stokjes.
- Toer 15: Terughaken: 2 halve stokjes, 2 lossen waarbij je dus 2 halve stokjes overslaat, en verdergaan met halve stokjes.
- Toer 16: Weer terughaken met halve stokjes. Bij de 2 lossen haak je weer 2 halve stokjes en eindig je weer met 2 halve stokjes (zoals toer 13). Dit is het tweede knoopsgat.
- Toer 17: Terughaken met halve stokjes. Afhechten.

De witte rand: Aanhechten met wit aan de onderkant van de overslag. Beginnen met een picot: 3 lossen en in de eerste los een halve vaste. Een steek overslaan en in de volgende steek een vaste. Weer een picot, 1 steek overslaan en weer een vaste enz.  Helemaal rondom.
Nu nog 2 knoopjes erop en je slof is klaar.

Het grijze slofje:
- Dit slofje heb ik bijna hetzelfde gehaakt als het grijs-met-witte slofje. Na toer 5 heb ik nog een hele ronde met halve stokjes gehaakt en pas in toer 7 begonnen met minderen. Hierdoor werd het voetgedeelte van dit slofje wat hoger en daardoor iets grover.
- De rand heb ik als volgt gehaakt: 2 steken overslaan, 6 stokjes in de volgende steek, 2 steken overslaan, 1 vaste, 2 steken overslaan, 6 stokjes in de volgende steek enz.


Ik hoop dat de patronen zo duidelijk genoeg zijn. Als je er niet uitkomt of het is onduidelijk geschreven dan hoor ik dat graag, dan kan ik het patroon aanpassen! Succes!